Tussen de Hendrik van Ekerstraat en de Jan Stevensstraat in Helmond, op de plaats waar voorheen de SPOS-school stond, ging op donderdag 21 januari de schop in de grond voor de start van de bouw van achttien seniorenwoningen en twee eengezinswoningen. Letterlijk, want de start van de bouw ging gepaard met het begraven van een heus bouwoffer op het bouwterrein.

VB Leonardus startbouw 21-01-2016 (18)Het was even lastig voor wethouder Frans Stienen om de belangstellenden toe te spreken tijdens de officiële start van de bouw. Op deze plek stond namelijk eerst ‘zijn’ kleuterschool en later nam hij op deze locatie deel aan allerlei scoutingactiviteiten. Hij heeft dus veel herinneringen aan de plek. Toch sprak hij zijn vertrouwen uit in het project: “Er moest iets gebeuren op deze plek en het is mooi dat hier levensloopbestendige woningen komen. Zo krijgt een historische plek een nieuwe invulling.”

 

Historie

De historie van de bouwlocatie gaat veel verder terug dan tot een kleuterschool, zo bleek in 2015 tijdens de archeologische opgravingen op het bouwterrein. Archeologisch onderzoek toont aan dat de locatie al bewoond werd voor de Romeinse tijd en ook zijn er resten van Romeinse grafvelden gevonden. Archeoloog Theo de Jong: “2000 jaar geleden was dit een beladen plek waar offers gebracht werden om de voorouders te herdenken. Met het brengen van een bouwoffer, offeren we nu niet voor het verleden, maar voor de toekomst. Bijzonder daarbij is dat vandaag morgen alweer verleden tijd is.”

Bouwoffer

VB Leonardus startbouw 21-01-2016 (29)Het bouwoffer is een initiatief van het community-art project Vliegertapijt in de Leonardusbuurt. Het is een tijdcapsule, een zinken kist met inhoud uit de diverse projecten van Vliegertapijt. Bijvoorbeeld een oude computer die door kinderen uit de buurt beplakt is met scherven, maar ook ambachtelijke materialen, een mobieltje, een schort van Vlisco-stof en natuurlijk een echt Helmonds trainingspak. Wethouder Stienen had de eer om de kraan te bedienen en de kist in de grond te laten zakken. Daarna stak hij samen met Leon van Stiphout, waarnemend directeur bij Volksbelang, en Joke Smulders van Vliegertapijt zijn handen uit de mouwen om de kist te begraven onder het zand. Ze werden daarbij begeleid door feestelijke confettiknallers.

Het project

Dit nieuwbouwproject is het vijfde project in het kader van de verbetering van de Leonardus. Verschillende complexen zijn al gerenoveerd en de buurt wordt alsmaar mooier. De nieuwe levensloopbestendige woningen en de eengezinswoningen worden sociale huurwoningen. De levensloopbestendige woningen zijn twee-onder-één kapwoningen met een slaapkamer en een badkamer op de begane grond, een eigen oprit en carport. De eengezinswoningen hebben 3 slaapkamers en een badkamer op de 1e verdieping. Het nieuwbouwproject is een project van Volksbelang. De woningen zijn ontworpen door Wilco van den Heuvel van architectenbureau AIBH uit Milheeze en worden gebouwd door Bots Bouwgroep. Naar verwachting is de bouw aan het einde van 2016 gereed. Bent u geïnteresseerd in een van deze woningen, dan kunt u contact opnemen met Volksbelang via info@volksbelanghelmond.nl of (0492) 538 815. U krijgt dan een brochure thuisgestuurd zodra deze gereed is.